Acupunctuur

Acupunctuur

Het basisprincipe van acupunctuur is de circulatie van de Qi (energie). Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het energie – evenwicht verstoord. Dit is het gevolg van een verstoring van Yin en Yang. Op nauwkeurig omschreven punten (acupunctuurpunten) worden zeer dunne naaldjes ingebracht, waardoor de stroom van de energie beïnvloed wordt en blokkades opgeheven worden.

Het inbrengen van de acupunctuurnaalden is niet geheel gevoelloos, maar ook niet heel pijnlijk. U kunt het inbrengen en manipuleren van de naald soms voelen als een klein ‘elektrisch’ schokje of een dof en zwaar gevoel. Als de naalden eenmaal geplaatst zijn, voelt u er normaal gesproken weinig meer van en kunt u ontspannen blijven liggen.

Voor een professionele acupunctuur behandeling bent u bij PuurQi in Groesbeek (bij Nijmegen) aan het juiste adres! Maak snel een afspraak en ervaar de werking van deze traditionele Chinese geneeswijze.

Aanvullende technieken

Cupping

Bij Cupping wordt gebruik gemaakt van glazen bollen oftewel cups. Deze cups worden op bepaalde meridianen, meridiaanpunten en/of pijnplekken gezet. De cups worden met vuur verwarmd, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat de cups zich op de huid vast zuigen. Met cuppen worden onder andere blokkades opgeheven en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Cupping wordt vaak toegepast bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug-, nek- en schouderklachten.

Moxa

Moxa is samengeperst bijvoetskruid (Artemisia). Het toepassen van Moxa gebeurt door deze te verhitten en boven een acupunctuurpunt, meridiaan of op een pijnplek te houden. Op deze manier wordt de energie en/of de doorbloeding gestimuleerd. Moxa is er in verschillende vormen. Moxa kan gebruikt worden op de naald. Op deze manier wordt de warmte via de naald dieper in het lichaam gebracht. Ook kan er gebruikt gemaakt worden van een moxa-staaf, losse moxa en een moxa lamp. De meeste mensen vinden deze doordringende warmte een prettige gewaarwording,

Guasha
Guasha is een oude medische behandeling die nog steeds veel beoefend wordt in de Traditionele Chinese geneeskunde. Ook wordt het door veel mensen in oosterse landen als een volkstherapie gebruikt, als preventieve of curatieve behandeling.

Guasha is het zogenaamde schrapen over de huid. Hiermee wordt doorbloeding gestimuleerd en stagnaties opgelost. Guasha kan bijvoorbeeld ook erg effectief zijn bij een verkoudheid.